Eet een week lang geen kaas
Wist je dat de productie van kaas best een grote impact heeft op het milieu? Voor het maken van 1 kilo kaas is 10 kilo melk nodig en die melk komt van koeien. Een koe stoot per jaar net zoveel broeikassen uit als een gemiddelde auto. 1 kilo kaas produceren levert gemiddeld een uitstoot van 13 kg CO₂-uitstoot op. Daarnaast heb je 5000 liter water nodig om een kilo kaas te produceren. Als je een week geen kaas eet, bespaar je gauw 4 kg CO₂-uitstoot en 1600 liter water.
Hoe pak je deze challenge aan?
Denk na over wat je op brood wilt eten als kaas geen optie is. Wist je dat er tegenwoordig ook kaasvervangers zijn? Er zijn vegetarische kaasvervangers (vrij van dierlijk stremsel) en veganistische kaasvervangers (vrij van zuivel). Als je iets voor het milieu wilt doen, is een veganistische kaasvervanger dus de beste optie.
CO₂ bespaard
5384 kg
Water bespaard
2153600 liter
op dit moment de challenge
hebben de challenge afgerond
Nice!
Ik wil een reminder ontvangen
Bedankt!
Je ontvangt nu een reminder.Meer weten?
Hoeveel kaas eet een gemiddelde Nederlander per week?
Nederlanders houden van kaas. Gemiddeld eet een Nederlander 17 kilo (!) kaas per jaar. Dit komt neer op 327 gram kaas per week. Een kilo kaas produceren levert zo’n 13 kg CO₂-uitstoot op.
Nog meer besparen met kaas?
Laat jij je de kaas niet van het brood eten? Kies er dan voor om minder vaak kaas te eten. Of kies voor jonge in plaats van koude kaas. Oude kaas is meer belastend voor het milieu dan jonge, omdat daar meer melk voor wordt gebruikt.