Aardwarmte
Over winning, het ontstaan van de aarde en tuinbouwers
Aardwarmte is hot. En daar zijn goede redenen voor. Aardwarmte is een onuitputtelijke bron van energie, met veel voordelen. De winning is vaak goedkoop. Er is weinig ruimte voor nodig. De aanvoer is heel constant. En er is bijna geen uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Probleem is alleen dat aardwarmte niet overal even makkelijk naar boven is te halen.
Hoe dieper je in de aarde komt, hoe warmer het is. De warmte in de bovenste lagen is opgeslagen zonne-energie. Maar als je dieper komt heb je met echte aardwarmte (geothermie) te maken. Een deel van die warmte is opgesloten geraakt bij het ontstaan van de aarde en een ander deel komt van natuurlijke kernreacties in de aarde.
In vulkanische gebieden (denk aan IJsland, Japan, de Verenigde Staten) zit de warmte dicht onder de oppervlakte. Daar kunnen ze met stoom uit de aarde rechtstreeks elektriciteit opwekken. Ook gebruiken ze het warme water voor de verwarming en als douchewater. In Nederland zit de aardwarmte veel dieper. De warmte benutten is daardoor moeilijker en duurder. Voor bedrijven zoals tuinbouwers is het wel de moeite waard. Zij halen warm water van kilometers diep om hun kassen te verwarmen. Dat scheelt veel aardgas.