Doemscenario: de Golfstroom valt stil
Over oceaanstromen en klimaatverandering
De Golfstroom: een gigantische oceaanstroom die zich een weg baant van de Golf van Mexico naar de Noord-Atlantische Oceaan, tot aan Groenland. Deze ‘rivier’ van water beïnvloedt het weer en het klimaat van landen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Dus ook dat van Nederland. Een recent, veelbesproken Deens onderzoek stelt dat de Golfstroom een kritisch punt nadert en zelfs kan stilvallen. Met dramatische gevolgen!
De Golfstroom
De Golfstroom is een onderdeel van een veel groter systeem, het Atlantische Meridionale Omkeringscirculatie (AMOC), een netwerk van stromingen dat warm water van de tropen naar het noorden brengt en koud, zout water naar het zuiden. Dit systeem fungeert als een gigantische transportband die de warmte van de evenaar verspreidt en het klimaat op aarde stabiliseert. Bijvoorbeeld: zonder de Golfstroom zou het in Nederland veel kouder en droger zijn.
De gevolgen
Het stilvallen van de Golfstroom heeft enorme gevolgen voor het weer en klimaat wereldwijd, maar vooral in Europa en Noord-Amerika. Mogelijke gevolgen zijn:
- Het wordt extreem koud in Europa.
- In de tropen komen steeds meer stormen en orkanen voor.
- New York en Miami komen onder water te staan.
- Zeeorganismen, zoals plankton en vissoorten, verdwijnen.
Risico
Door de opwarming van de aarde belandt er steeds meer landijs in de oceaan. De balans tussen zout en zoet water, de drijvende kracht achter de Golfstroom, wordt verstoord. Als de opwarming van de aarde doorzet, kan de Golfstroom binnen tientallen jaren stilvallen. Wat we ertegen kunnen doen? Er zijn verschillende maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De beste manier is om wereldwijd zo snel mogelijk stoppen met de uitstoot van broeikasgassen.