Uitstervend koraal
Over algen, stijgende zee-temperatuur en koraalrestauratie
Koraal is een verzamelnaam voor groepen kleine zeedieren. Deze zeedieren worden ook wel poliepen genoemd. Heel veel poliepen bij elkaar noem je kolonies en deze kolonies vormen samen het koraal. Verschillende koralen bij elkaar vormen dan weer een koraalrif. Koraal dankt zijn mooie kleur aan de algen die erin leven. De algen en het koraal voeden elkaar: de algen produceren voedingsstoffen voor het koraal en het koraal scheidt ammonium uit voor de algen.
Wanneer de temperatuur van het zeewater stijgt, stoot koraal algen af. Hierdoor verbleekt het koraal. Als de temperatuur op tijd weer daalt, komen de algen terug en blijft het koraal in leven. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van het zeewater vaak voor een te lange periode of zelfs blijvend. Hierdoor sterft koraal af. Niet alleen door klimaatverandering, maar ook door bijvoorbeeld overbevissing, verzuring en vervuiling van het water blijft er steeds minder koraal over.
Het sterven van koraal is een probleem. Koraalriffen zijn namelijk een belangrijke broedplaats voor vissen, ze zuiveren het water én dempen de golven aan de kust. Zo beschermen ze ons bij extreem weer. Aan oplossingen wordt inmiddels gewerkt. Zo lijkt koraalrifrestauratie een succesvolle manier om zelf koraalriffen te bouwen of aan te vullen. Toch blijft het voorkomen van verdere verzuring en opwarming van het water natuurlijk beter dan het genezen en het zelf aanvullen van koraal.
Bron: WWF.