Ziektes en plagen

Over malaria, hooikoorts, teken en rupsen

Veel dieren en planten schuiven dus op naar het noorden. Dat brengt ook problemen voor de gezondheid mee. Vaak denken mensen dan aan de malariamug, maar door een betere bestrijding komt die in rijke landen niet zo gauw aan de bak. Wel kan malaria makkelijk oprukken in de bergen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Bij ons merk je de verschuiving bijvoorbeeld aan hooikoorts. Vroeger was dat iets waar je alleen in de lente last van had. Maar door klimaatverandering staan sommige planten veel eerder in bloei of bloeien ze meerdere keren per jaar. Daardoor is hooikoorts nu iets om bijna het hele jaar rekening mee te houden.

Ook teken krijgen het hier steeds meer naar hun zin. Ze houden van vochtig weer en worden actief vanaf een graad of 5. Zo warm is het steeds vaker en bij warm weer gaan mensen vaker de natuur in. Dat is waar de teek zich vastbijt in zijn slachtoffer. Zo krijgen steeds meer mensen de ziekte van Lyme.

De eikenprocessierups is in Nederland een ware plaag geworden. Dat komt door het warme weer en doordat de rupsen hier veel minder natuurlijke vijanden hebben dan in Zuid-Europa. De miljoenen kleine haartjes van de rups kunnen jeuk veroorzaken, maar ook ergere klachten.

Meer weten?

Wat weten we over de eikenprocessierups?

Wat weten we over hooikoorts en klimaatverandering?