Hoge opbrengsten

Over startups, economie en grenzen

De kosten van de energietransitie mogen dan hoog zijn, ze leveren natuurlijk wel wat op. Bedrijven die investeren in windturbines merken dit. Maar hetzelfde geldt voor jou wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp installeert. Bovendien zie je dat steeds meer consumenten liever kopen bij duurzame bedrijven dan bij bedrijven die minder duurzaam bezig zijn. Talloze groene startups laten zien dat het loont om te investeren in duurzaamheid.

Op de lange termijn is het sowieso slim om te investeren in duurzame energie. Als we niets of onvoldoende doen om klimaatverandering tegen te gaan, zijn de kosten veel hoger. Overstromingen, extreem weer en verlies van landbouwgrond zijn een grote bedreiging voor mens en natuur, maar ook voor de internationale economie. Niets doen kan uiteindelijk 5 keer zo duur zijn dan wél investeren in klimaatbeleid. Hoe sneller we handelen en hoe meer we doen, hoe beter voor het klimaat én voor de economie.

Dus waar wachten we nog op? Mensen houden niet van verandering en veel bedrijven in de fossiele industrie al helemaal niet. Net als veel consumenten willen landen wel wat doen, maar alleen als andere landen ook wat doen. Investeringen in klimaatbeleid hebben pas echt zin als iedereen of bijna iedereen meedoet. Broeikasgassen houden zich niet aan grenzen, dus investeringen die we hier doen zijn ook belangrijk voor bijvoorbeeld de Malediven. En vice versa.

Meer weten?

Wat levert duurzaam ondernemen op?

Een groen dorp?