Minder kopen
Over Black Friday, foute kersttruien en consuminderen
Black Friday. Kortingen tot wel 90%, 1+1 acties en gratis extra’s schreeuwen om je aandacht. Eindeloze aanbiedingen die vaak moeilijk te weerstaan zijn. Hoe vaak kom je toch thuis met producten die je eigenlijk niet nodig had? In een wereld van overconsumptie lijkt het heel gewoon. Toch betalen we voor alle Black-Friday-koopjes een hoge prijs. Niet in onze portemonnee, maar in het milieu.
We maken meer spullen dan onze planeet aankan. Gemaakt in lagelonenlanden, zijn deze spullen vaak goedkoop en van slechte kwaliteit. Hierdoor hebben ze een korte levensduur en worden ze snel weggegooid. Bovendien worden ze geproduceerd op een niet-duurzame manier. Dat betekent: lucht- en watervervuiling, uitstoot van broeikasgassen, schade aan de natuur en uitbuiting van arbeidskrachten. Onze planeet lijdt onder onze impulsieve aankopen. Kijk bijvoorbeeld naar de Atacamawoestijn in Chili. Wat ooit een natuurwonder was, ligt nu bedekt met afgedankte jeans en foute kersttruien. Kortom, we leven in een wegwerpmaatschappij, waarin de levensduur van producten steeds korter wordt en milieuvervuiling in rap tempo toeneemt. Daar moeten we iets aan doen.
De oplossing begint bij onszelf. Word je bewust van je koopgedrag en start met consuminderen. Probeer geen impulsaankopen te doen, maar slaap er een nachtje over. Investeer in duurdere producten die langer meegaan of producten die lokaal gemaakt zijn en probeer je kapotte spullen te repareren. Hoe langer een product meegaat, hoe kleiner de impact op het milieu. Ook overheden en bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Overheden kunnen niet-duurzame bedrijven zwaarder belasten en milieuvriendelijke ondernemingen belonen. En bedrijven kunnen zich richten op recyclen en circulair worden. Zo heeft sportketen Bever een eigen hergebruiktstraat geopend om ingeleverde producten een tweede leven te geven.
Bronnen: NOS, VPRO, milieucentraal, UU.