Stedenbouw

Over asfalt, hoogbouw en plantjes

Steden zijn echte eilanden van hitte. Meestal is het er een paar graden warmer dan buiten de stad. Dat komt doordat het steen en asfalt veel warmte vasthoudt. Bovendien zijn er veel apparaten en voertuigen die warmte toevoegen. Door de vele gebouwen waait het minder. En er is meestal minder groen en minder water dat door verdamping voor afkoeling kan zorgen. Veel mensen wonen in de stad en dus ook veel oudere mensen die extra kwetsbaar zijn bij hittegolven.

Bij het bouwen van een stad kun je daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld door meer parken en meer waterpartijen aan te leggen. Door in te spelen op de heersende windrichting bij het bouwen van vooral hoogbouw. Maar ook door zoiets simpels als het wit verven van daken en pleinen of door er sedumplantjes op te laten groeien.

Steden zijn ook slecht in het vasthouden van water. Regen valt op straat, verdwijnt in een put en stroomt via het riool naar de rivier. Tijdens hoogwater is dat natuurlijk niet ideaal. Daarom is het goed om minder verharde oppervlakken te hebben in de stad. Door tegels weg te halen en plantjes te planten kan het water de grond in, is er meer verdamping en helpen we ook nog eens de insecten en vogels.

Meer weten?

Waarom is het in steden warmer dan op het platteland?